1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2: Οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν από την... κόλαση και εξασφάλισαν την ευρωπαϊκή έξοδο (video)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2: Οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν από την... κόλαση και εξασφάλισαν την ευρωπαϊκή έξοδο (video)

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
19/5/2024 22:10
Σε ένα πραγματικό ντέρμπι με ανατροπές και πολλή ένταση Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι (2-2) στη Λεωφόρο για τη 10η και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Stoiximan Super League με τους «ερυθρόλευκους» να τερματίζουν στην 3η θέση και να παίρνουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Κόνφερενς Λιγκ, την ώρα που οι «πράσινοι» καλούνται πλέον να διεκδικήσουν και την ευρωπαϊκή τυς έξοδο μαζί με το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον Άρη.

Το «τριφύλλι» αναζητούσε μόνο τη νίκη και έδειξε πως πιστεύει σε αυτήν κυριαρχώντας στο πρώτο μέρος, όπου τελικά άνοιξε το σκορ με πέναλτι του Μπακασέτα στο 45'+3', ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπερνάρ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του στο 59', αλλά από εκείνη τη στιγμή τα ρίσκα του Ολυμπιακού, οι αλλαγές του Μεντιλίμπαρ και οι τάσεις.... αυτοχειρίας του Παναθηναϊκού επέτρεψαν στους «ερυθρόλευκους» να φέρουν... τούμπα το ματς και με δύο πανέμορφα γκολ των Ποντένσε (73') και Γιόβετιτς (81') να φτάσουν στην ισοφάριση, την οποία υπερασπίστηκαν αν και ολοκλήρωσαν το ματς με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ποντένσε στο 90'+2'. Συνεπώς ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην 4η θέση με 72 πόντους και πλέον στις 25 Μαΐου εκτός του Κυπέλλου στον τελικό με τον Άρη θα παίξει και για την ευρωπαϊκή του έξοδο την επόμενη σεζόν, ενώ ο Ολυμπιακός με 74 πόντους θα είναι σίγουρα στον 2ο προκριματικό γύρο του Κονφερενς Λιγκ και στρέφεται πλέον στον μεγάλο τελικό με τη Φιορεντίνα όπου θα διεκδικήσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του και παράλληλα την απευθείας έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης σεζόν.

«Πράσινη» υπεροχή και «χτύπημα» από τη βούλα στη λήξη

Το ματς ξεκίνησε μπροστά σε μία όχι γεμάτη Λεωφόρο, καθώς το ντέρμπι της ευρωπαϊκής επιβίωσης διεξαγόταν στη σκιά του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχαν διοαργανώσει νωρίτερα οι φίλοι του Παναθηναικού κατά της διοίκησης της ομάδας και είχε συνοδευτει από επεισόδια επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.



Οι παίκτες των «πρασίνων» πάντως μόνο επηρεασμένοι δεν έδειξαν και μπήκαν από την αρχή με πολύ επιθετικό προσανατολισμό και διάθεση να πιέσουν ψηλά.

Στο 4' μάλιστα είχαν την πρώτη πολύ μεγάλη ευκαιρία όταν μετά από βαθιά μπαλιά του Χουάνκαρ ο Γερεμέγεφ ξέφυγε στην πλάτη της άμυνας των «ερυθρόλευκων», αλλά νικήθηκε από τον Τζολάλη στο τετ-α-τετ. Στο 6' μετά από όμορφο συνδυασμό ήταν η σειρά του Τσέριν να πατήσει περιοχή, αλλά το γύρισμά του μπλόκαρε ο Τζολάκης.



Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο, έχοντας κερδίσει ξεκαθαρα τη «μάχη» του κέντρου, όπου ο Καρβάλιο δεν τα κατάφερνε ως «αντι-Τσικίνιο», ενώ ταυτόχρονα πρόβλημα υπήρχε και λόγω των ανεβασμάτων του Χουάνκαρ που ήταν ιδιαίτερα δραστήριος.

Η πρώτη επιθετική εμφάνιση του Ολυμπιακού ήρθε στο 18' όταν ο Όρτα έπαιξε κάθετα για τον Ελ Κααμπί, που πάτησε στην περιοχή, αλλά ο Αράο τον σταμάτησε κλέβοντας πανέξυπνα τη μπαλα και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε.

Οι «πράσινοι» πάντως συνέχισαν να βρίσκουν πολλούς χώρους και να έχουν εξαιρετικές μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση και στο 20' ο Μαντσίνι απείλησε με δυνατό σουτ που πέρασε άουτ.

Το επόμενο πεντάλεπτο βρήκε τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να «παγώσει» τον ρυθμό και να καταφέρνει να κυκλοφορήσει τη μπάλα, απειλώντας μάλιστα στο 23' με τον Φορτούνη να συνεργάζεται εξαιρετικά με τον Ποντένσε αλλά το σουτ του μέσα από την περιοχή να κοντράρει στα σώματα.

Μία ακόμα λάθος συνεννόηση στη μεσαία γραμμή από τους «ερυθρόλευκους» όμως έφερε σε θέση βολής τον Γερεμέγεφ που στο 26' πλάσαρε απελπιστικά άστοχα μην μπορώντας να εκμεταλευτεί ένα ακόμα τετ-α-τετ στο ματς.



Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα πάντως ο Ολυμπιακός απείλησε για πρώτη φορά ουσιαστικά, αφού ο Φορτούνης μετά από αντεπίθεση σέντραρε «γλυκά» στην καρδιά της περιοχής, αλλά ο Καρβάλιο δεν έπιασε όπως θα ήθελε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ.

Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήρθε στο 39' όταν μετά από ακόμα ένα κενό στον άξονα του Ολυμπιακού, ο Μαντσίνι εξαπέλυσε βολίδα που απέκρουσε ενστικτωδώς με το ένα χέρι ο Τζολάκης, που σε αντίστοιχη φάση στο 45' είδε το σουτ του Μπακασέτα να αλλάζει πορεία πάνω στον Ρέτσο και να χτυπάει στο δεξί του δοκάρι πριν φύγει κόρνερ.





Στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων οι δύο ομάδες όχι μόνο δεν κοίταξαν περισσότερο τα μετόπισθεν αλλά κυνήγησαν το γκολ, με τον Ποντένσε να ελίσσεται και να εξαπολύει φαλτσαριστό σουτ από τα όρια της περιοχής, το οποίο απέκρουσε ο Λοντίγκιν στο 45'+2'.



Στο 45'+3' όμως η υπεροχή του Παναθηναϊκού επιβραβεύτηκε, αφού ο Γεμέγεφ κέρδισε τον Ρέτσο στον αέρα και η μπάλα έφτασε στον Μπακασέτα που άνοιξε για τον Μαντσίνι, με τον τελευταίο να ανατρέπεται από τον Ρίτσαρντς εντός περιοχής.

Το πέναλτι που καταλογίστηκε εκτέλεσε εύστοχα ο Μπακασέτας ανοίγοντας το σκορ και στέλνοντας με προβάδισμα στα αποδυτήρια τον Παναθηναϊκό.



Η ποιότητα των Ποντένσε και Γιόβετις έφεραν τα πάνω... κάτω

Με την έναρξη της επανάληψης ο Μεντιλίμπαρ έχοντας διαγνώσει το πρόβλημα στο κέντρο, έριξε τον Ιμπόρα στη θέση του Καρβάλιο και αυτό φάνηκε να αποδίδει, με τον Ισπανό χαφ μάλιστα να «φλερτάρει» με το γκολ στο 51' όταν μετά από κακή απομάκρυνση της «πράσινης» άμυνα σούταρε από τα όρια της περιοχής με τη μπάλα να κοντράρει και κατόπιν να καταλήγει -μέσω Ποντένσε- στον Ελ Κααμπί που σούταρε πολύ άστοχα εξ επαφής.



Οι «ερυθρόλευκοι» συνολικά έδειχναν να πατούν πολύ καλύτερα στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και στο 56' απείλησαν εκ νέου, όταν μετά από λάθος πάσα του Αράο ο Όρτα έκλεψε τη μπάλα έξω από την περιοχή του Λοντίγκιν, μπήκε σε αυτή αλλά άργησε πολύ να κάνει την επιλογή του και ανακόπηκε από τον Γέντβαϊ.



Παρά το ευνοϊκό μομέντουμ όπως διαμορφωνόταν για τον Ολυμπιακό όμως, ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να αποκτήσει προβάδισμα δύο τερμάτων στο 59' όταν ο Μπερνάρ βρήκε χώρο έξω από τα όρια της περιοχής και με δυνατό συρτό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τζολάκη.



Ο Ολυμπιακός ήταν πλέον με την πλάτη στον τοίχο αφού έψαχνε δύο γκολ για να γλιτώσει την 4η θέση, που θα άφηνε την τύχη του στα χέρια του Παναθηναϊκού και του Άρη στον τελικό του Κυπέλου, αναφορικά με το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Μεντιλίμπαρ προχώρησε σε διπλή αλλαγή περνώντας τους Γιοβετιτς και Ζέλσον Μαρτίνς στις θέσεις των Όρτα και Φορτούνη, την ώρα που ο Κόντης έριξε στη «μάχη» τους Παλάσιος και Βιλένα αντί των Μαντσίνι και Τσέριν.

Οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν κι άλλο τις γραμμές τους με τον Ποντένσε να «σημαδεύει» το δοκάρι στο 67', αλλά στο 73' με τρομερή ατομική ενέργεια και υπέροχη «λόμπα» έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα μειώνοντας και βάζοντας ξανά στο παιχνίδι τον Ολυμπιακό, που στο 78΄προειδοποίησε με τη γυριστή κεφαλιά του Ελ Κααμπί που πέρασε λίγο άουτ και στο 81' έφτασε στην ισοφάριση, με δημιουργό τον Πορτογάλο άσο και εκτελεστή τον Γιόβετιτς με όμορφη κεφαλιά.





O Παναθηναϊκός φυσιολογικά σάστισε από την εξέλιξη και στο 83' παραλίγο να δεχθεί τρίτο γκολ όταν ο Ποντένσε ξανά, έφυγε σε αντεπίθεση και σέρβιρε για τον Ζέλσον Μαρτίνς που προσπάθησε να εκτελέσει στο δεύτερο δοκάρι αλλά γλίστρησε και δεν τα κατάφερε.

Στο 89’ οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ποντένσε με δεύτερο κίτρινη κάρτα μετά από άτσαλο μαρκάρισμα στον Πέρεθ. Ακολούθησε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους δυο πάγκους και τους ποδοσφαιριστές, με το παιχνίδι να ξεκινάει μετά από τέσσερα λεπτά χωρίς να αλλάξει κάτι ως προς το τελικό αποτέλεσμα.





Παναθηναϊκός (Χρήστος Κόντης):Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Γέντβαϊ, Αράο, Χουάνκαρ (77’ Ζέκα), Τσέριν (65’ Βιλένα), Πέρεθ, Μπακασέτας, Μαντσίνι (66’ Παλάσιος), Γερεμέγεφ (77’ Σπόραρ), Μπερνάρ (77’ Βέρμπιτς).

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ρίτσαρντς (76’ Κίνι), Καρβάλιο (46’ Ιμπόρα), Εσε, Ορτα (62’ Γιόβετιτς), Φορτούνης (62’ Μαρτίνς), Ελ Κααμπί (90+9’ Μασούρας), Ποντένσε.

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες